Lean en Agile

Wij werken volgens een Lean en Agile aanpak. Deze methodieken hebben overlappende principes en uitgangspunten en hebben veel met elkaar gemeen. In de huidige praktijk van software-ontwikkeling zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden. Agile werken vergt Lean denken en omgekeerd. In beide methodieken is het resultaat, waarmee waarde gecreëerd wordt, het allerbelangrijkst. Hierbij zijn de mensen belangrijker dan de tools die zij gebruiken.

Onder de Lean en Agile principes zitten allerlei methoden en technieken. Welke methoden en technieken het beste werken, is afhankelijk van de situatie. De principes zelf zijn erop gericht om projecten op een zo efficiënt mogelijke manier uit te voeren.

De 7 Lean principes

 1. Voorkom verspilling
 2. Versterk het leereffect
 3. Beslis zo laat mogelijk
 4. Lever zo snel mogelijk
 5. Geef het team verantwoordelijkheid
 6. Lever kwaliteit
 7. Overzie het geheel

De 12 Agile Manifesto principes

 1. Onze hoogste prioriteit is het tevredenstellen van de klant door het vroegtijdig en voortdurend opleveren van waardevolle software.
 2. Verwelkom veranderende behoeftes, zelfs laat in het ontwikkelproces. Agile processen benutten verandering tot concurrentievoordeel van de klant.
 3. Lever regelmatig werkende software op. Liefst iedere paar weken, hooguit iedere paar maanden.
 4. Mensen uit de business en ontwikkelaars moeten dagelijks samenwerken gedurende het gehele project.
 5. Bouw projecten rond gemotiveerde individuen. Geef hen de omgeving en ondersteuning die ze nodig hebben en vertrouw erop dat ze de klus klaren.
 6. De meest efficiënte en effectieve manier om informatie te delen in en met een ontwikkelteam is door met elkaar face-to-face te praten.
 7. Werkende software is de belangrijkste maat voor voortgang.
 8. Agile processen bevorderen duurzame ontwikkeling. De opdrachtgevers, ontwikkelaars en gebruikers moeten een constant tempo eeuwig kunnen volhouden.
 9. Voortdurende aandacht voor technisch meesterschap en een goed ontwerp versterken agility.
 10. Eenvoud, de kunst van het maximaliseren van het werk dat niet gedaan wordt, is essentieel.
 11. De beste architecturen, eisen en ontwerpen komen voort uit zelf-organiserende teams.
 12. Op vaste tijden reflecteert het team hoe het effectiever kan worden en past vervolgens zijn gedrag daarop aan.

Lean en Agile zijn methodieken in onze gereedschapskist, waarvan tools alleen effectief mogen worden ingezet: de juiste tool voor het juiste werk. Agile betekent flexibel en dat is precies hoe wij dat doen, omdat iedere opdracht of opdrachtgever anders is.