SolidForm ontwikkelt smart audio guide als primeur voor Blind Walls Gallery Breda

Blind Walls Gallery in Breda krijgt als eerste kunstproject in Nederland een outdoor audiogids in vier talen. Hiermee kan elke bezoeker een donatie doen en vervolgens een geluidsfragment met uitleg per kunstwerk horen. Niet een klassieke audiotour zoals in een regulier museum, maar een openlucht versie. Hierbij krijgt de bezoeker via een klein kastje op de muur bij een aantal muurschilderingen toegang en hoort zo via de mobiele telefoon het verhaal achter de blind wall.

Hoe werkt de audiotour?
Je scant de QR-code op het kastje waarmee je een bijdrage kunt doneren aan het project. Hierna kun je via je smartphone het audiofragment over de muurschildering beluisteren. Met de donaties helpen luisteraars Blind Walls Gallery om nieuw werk in de stad te realiseren en het museum op straat uit te breiden. Het is mogelijk 1 enkel verhaal te horen, maar ook een tocht langs de beschikbare blind walls te maken. Bezoekers in de stad kunnen zo 24 uur per dag in het Nederlands, Duits, Engels of Frans genieten van mooie lokale verhalen, waarop de Blind Walls zijn gebaseerd.

De eerste Blind Wall die is voorzien van een audiogids is de grote, grijze rat op de Mols Parking, geschilderd door Rutger Termohlen, Collin van der Sluis en Super A, gelegen achter de Lange Stallen. Het vertelt over hoe, onder toeziend oog van de heilige Sint Joost, hier in de middeleeuwen pestslachtoffers werden begraven. Er zijn nu 4 audiogidsen geplaatst. Elke week komen er 5 bij. Vanaf eind maart 2021 zijn er dan 23 kunstwerken op straat voorzien van de audioguides.

Marianne de Bie, wethouder Cultuur Gemeente Breda: “De Blind Walls zijn een prachtige manier om laagdrempelig kunst te bekijken, gewoon op straat. Zeker in deze Coronatijd is het een mooie manier van ‘ruimte maken’. Je kunt op je eigen tempo, wanneer je maar wilt, een wandeling in de stad maken langs de kunstwerken. Een mooi voorbeeld van hoe we  Breda Smart City verbinden met cultuur. Met deze audiotour maken we onze stad nog aantrekkelijker voor bewoners en bezoekers. Je krijgt interessante achtergrondinfo en verhalen te horen tegen een kleine bijdrage waardoor de ervaring van een Blind Walls-wandeling nog intenser wordt”.

Dennis Elbers,directeur Blind Walls Gallery: “Blind Walls liep tegen de grenzen van haar succes aan doordat alle rondleidingen altijd volledig bezet waren, in het Nederlands en enkel in het weekend waren. De Local Audio Guide voorziet direct in een behoefte van bezoekers en bewoners van Breda”

Marco Sprenkels, CEO Techtenna: “Wij geloven in het toepassen van innovatieve technologie  voor het oplossen van dagelijkse problemen. We zijn trots dat we met Local Audio Guide kunnen laten zien dat technologische digitale kansen  ook voor de cultuursector volop aanwezig zijn.”

Partners in het project
Deze dienst is gerealiseerd door de Bredase bedrijven Blind Walls Gallery, SolidForm en Techtenna in samenwerking met Bredata, het digitaliserings en smart city platform van de Gemeente Breda. Het product is volledig in Brabant ontwikkeld en geproduceerd. Het project past binnen de ambitie van Breda om de gastvrijheidsfunctie van de stad te verhogen en het aantal overnachtingen te vergroten.